Gremo v knjižnico

1. sep, 2010 | Tekst: branka | Kategorija: Gremo v knjižnico

Ni je stvari na tem svetu, iz katere se ne bi mogli česa naučiti. In ni je knjige, ki nam ne bi nekaj dala. V vsaki se skriva kakšen nauk, kakšna misel, ki si jo velja zapomniti. Pa četudi knjiga ne sodi med vrhunske literarne dosežke. Zato naj bo spisek knjig, ki jih boste našli v nadaljevanju, zgolj namig, kako prijetno preživeti popoldan.

* za razmišljanje

* za lenarjenje

ZA RAZMIŠLJANJE

Lionel Shriver: POGOVORITI SE MORAVA O KEVINU. Mati piše pisma bivšemu možu, potem ko je njen sin v srednji šoli hladnokrvno pobil nekaj učencev. Obuja spomine na njegovo otroštvo in se sprašuje, ali se morebiti zloben otrok že rodi. Super knjiga, težka, a zelo super.

Herman Koch: VEČERJA. Zgodba se razpleta med večerjo v elitni restavraciji v Amsterdamu. Sodelujeta dve družini, katerih otroka sta zagrešila objesten zločin, ki ga ne obžalujeta. Kako bodo starši rešili nastalo situacijo in do kod seže roka pravice, se bo izkazalo po sladici. Super knjiga za razmišljanje. Priporočam.

R. J. Palacio: JULIJANOVA ZGODBA. Knjiga za vse tiste, ki jih je očarala prva knjiga te avtorice, Čudo. Julijanova zgodba prinaša nov pogled na dogodke, ki so dečku Augustu grenili življenje. Predstavlja namreč Julijanovo plat zgodbe. Odgovarja na vprašanja, zakaj je Julijan tako nesramen do ubogega Augusta, zakaj se ga izogiba itn. Super knjiga, prebrana v dveh urah. Zelo priporočam.

Mark Haddon: SKRIVNOSTNI PRIMER ALI KDO JE UMORIL PSA. Pripoved o dečku z avtizmom. Pravzaprav je knjiga napisana tako, kot bi on pripovedoval o tem, kako doživlja ta svet.

Naomi Remen Rachel: ZGODBE OB KUHINJSKI MIZI. Zdravnica, tudi sama kronična bolnica, piše o tem, kako zdravniki doživljajo smrt, o tem, kako so včasih ljudje razpravljali ob domači mizi tudi o smrti, danes pa je ta postala tabu. Priporočam.

Elisabteh Kübler Ross: KOLO ŽIVLJENJA. Izkušnje zdravnice, ki se je ukvarjala z umirajočimi, ustanovila prvi hospic v ZDA. Pogovori o smrti in posmrtnem življenju. Posebno, a zelo zanimivo branje.

Adrian Predrag Kezele: ANGEL POD MASKO. Paru se rodi deček s hudo srčno napako in rokami brez dlani. »To je zgodba o dozorevanju njegovih staršev, njegovih najbližjih in vseh tistih srečnežev, ki so ga poznali. To je neverjetna zgodba o njihovi preobrazbi…« Malo posebna knjiga, ker postavlja tezo, da so otroci s posebnimi potrebami angeli, ki se utelesijo, da ljudi lahko poučujejo.

James Frey: MILIJON DROBNIH KOŠČKOV. Zgodba o narkomanu, 23-letniku, ki je pri teh letih že 10 let zasvojen z drogami in alkoholom. Zelo poučno.

Hermann Hesse: NARCIS IN ZLATOUST. Klasika, vredna branja.

Lance Armstrong: VSAKA SEKUNDA ŠTEJE. Izpoved vrhunskega športnika o raku. Zgodba o tem, kako se z močno voljo postaviti po robu zli usodi.

Lance Armstrong: NE GRE SAMO ZA KOLO. Nadaljevanje knjige Vsaka sekunda šteje. Nove bitke, nove zmage.

Oliver Sacks: MOŽ, KI JE IMEL ŽENO ZA KLOBUK. Sacks, profesor nevrologije in psihiatrije v Zdravstvenem centru Kolumbijske univerze, dokaj laično na konkretnih primerih opisuje, kako zelo lahko človeku spremeni življenje drobna okvara v možganih. Zelo zanimive in poučne zgodbe.

Manca Košir: DRUGAČNA RAZMERJA. Manca si v tej knjigi dopisuje z moškimi, ki ljubijo moške. Šest dopisovalcev in ena dopisovalka - ženska, ki je bila več kot 20 let poročena s homoseksualcem, zelo odkrito pišejo o svojem soočanju s homoseksualnostjo, srečevanju s predsodki. Dobra knjiga za razbijanje predsodkov.

James Copeland: IZ LJUBEZNI DO ANE. Resnična zgodba o družini, ki se jim je leta 1951 rodila deklica Ana, za katero so zdravniki rekli, da je psihopatka in shizofreničarka. starša se nista mogla sprijazniti z diagnozo, zato sta jo začela sama, brez pomoči zdravnikov vračati v življenje. Šele mnogo let kasneje so zdravniki ugotovili, da ima avtizem. Pretresljiva izpoved družine, ki jo je bolezen povezala.

Jesper Juul: DRUŽINE S KRONIČNO BOLNIMI OTROKI. Zelo praktičen priročnik s konkretnimi napotki, kako živeti s kronično bolnim otrokom ali otrokom, ki je kako drugače poseben. O tem, kako ohraniti partnerstvo in kako se ne izgubiti v starševski vlogi.

Olga Dečman Dobrnjič: V OBJEMU PEDOFILA. Resnična zgodba gospe, ki se je s spolno zlorabo prvič srečala kot majhna deklica. Dober oris tega, kako globoke sledi pusti pedofil na otroku in kako težko je ponovno vzpostaviti novo ravnovesje, potrebno za normalno življenje. Knjiga o tem, kako pretkano funkcionirajo pedofili.

Renate Greinert: RDEČA ZANKA. V knjigi avtorica opisuje izkušnje, ki jih je doživela po odvzemu organov svojega sina. Povsem nepoučena o tem, kaj v resnici pomeni odvzem organov za umirajočega darovalca in njegove svojce, je privolila v odvzem. V knjigi razkriva resnico o darovanju organov, ki jo transplantacijski zdravniki ljudem prikrivajo, saj se bojijo, da bi potem število darovalcev upadlo. Zastavlja nam vprašanje: ali je človek, ki so ga razglasili za možgansko mrtvega, mrtev ali umirajoči.

Dr. Bob Owens: OZDRAVITEV NEOZDRAVLJIVEGA.  Knjiga, ki se dogaja v sedemdesetih, sicer govori o bolniku z aidsom, ki se potem, ko ga uradna medicina odpiše, zateče k prijatelju, zdravniku uradne medicine, ki pa je pripravljen poskusiti tudi z neuradnimi metodami. Skupaj raziskujeta, zakaj je prišlo do izbruha bolezni in prideta do ugotovitve, da je aids posledica oslabljenega imunskega sistema in ne vzrok. Knjiga je zanimiva za branje, ker te vzpodbudi k razmišljanju o tem, kako živiš in kako s svojimi navadami vplivaš na svoje telo. Ponuja namreč tezo, da si bolezen človek pridela sam.

Vitka Kolar: POKRIJ ME MAMI. Knjiga govori o odraščanju dečka z Downovim sindromom. Napisala jo je fantova mama in v knjigi popisala, kaj vse je doživela med sinovo vzgojo. Zanimivo, a je v knjigi tudi veliko balasta - čisto osebnih doživetij avtorice; a jih je mogoče tudi preskočiti.

Urška Lunder: ODPRTO SRCE. Lundrova je zdravnica, ki se ukvarja s paliativno oskrbo, pri nas dokaj neznano vejo medicine, ki pa je v tujini nekaj že povsem normalnega in sprejemljivega. V knjigi popiše svoje izkušnje, ki jih je dobila ob spremljanju umirajočih. Zelo zanimiva knjiga tudi za vse tiste, ki so še zelo polni življenje - da se bodo začeli zavedati, kaj imajo, ker so zdravi.

Jill Bolte Taylor: KAP SPOZNANJA. Taylorjeva je doktorirala iz preučevanja delovanja možganov. Nato pa je pri 37 doživela možgansko kap. Opisuje, kako se je počutila, ko jo je zadela kap, kako je reagiralo njeno telo, precej laično opiše delovanje možganov. Bralcem položi na srce, da je treba čim prej poiskati zdravniško pomoč. Okrevala je šele po sedmih letih terapij. Zanimivo branje.

Tomo Križnar: NAFTA IN VODA. Če bi radi dojeli, kaj se pravzaprav dogaja v Sudanu in zakaj so Nube pred iztrebljenjem. Zelo zanimivo branje, veliko lepih fotografij, za v domačo knjižnico, da jo večkrat vzameš v roke.

Randy Pausch: ZADNJE PREDAVANJE. Avtor je bil profesor računalniške znanosti na univerzi Carneige Mellon, kjer se je ukvarjal z “interakcijo med človekom in računalnikom”. Ko so ga prosili, naj pripravi svoje zadnje predavanje - kar je običaj na ameriških univerzah, da profesorje prosijo, naj si predstavljajo, da jim je ostalo le še nekaj mesecev življenja, in premislijo, kaj jim največ pomeni - se mu ni bilo treba pretvarjati. Pred njim je bilo res le še nekaj mesecev življenja, ker je obolel za rakom trebušne slinavke. Govoril je o tem, kako uresničiti otroške sanje. Poanta knjige: “Čas je vse, kar imate … in morda boste nekega dne ugotovili, da ga imate manj, kot si mislite.” Topla, prizemljena knjiga, ob kateri se boste zamislili, kaj počnete s svojim življenjem.

Renata Ažman: ITAQ. Če želite iz prve roke spoznati, kakšno je življenje z manično depresijo. Zelo osebna izpoved, vredna branja.

Jodi Picoult: ROJENA IZ TVOJEGA ŽIVLJENJA. Zgodba o dveh sestrah, Kate in Anne. Prva ima levkemijo, druga pa ji lahko reši življenje s svojo ledvico, saj je idealna darovalka, spočeta zato, da bi lahko pomagala svoji sestri. Mladoletna Anne se odloči, da ne želi biti darovalka in na sodišču sproži sodni postopek, da bo lahko sama odločala, kaj se dogaja z njenim telesom. Izjemno zanimiva zgodba o dilemah,  ki nastanejo v zvezi s tem, prikazana skozi oči Anne, Kate, mame, očeta, odvetnika in svetovalke, ki naj bi podala neodvisno mnenje. Zelo priporočam.

Mitch Albom: MODROST STAREGA UČITELJA. Ostareli profesor Morrie, ki boleha za neozdravljivo boleznijo in je pred njim samo še nekaj mesecev življenja, svojemu nekdanjemu študentu razlaga o tem, kaj je v življenju resnično pomembno. Povedano preprosto: zelo preproste stvari.

R. J. Palacio: ČUDO. Absolutno najboljša knjiga, kar sem ji brala v zadnjem času. V najavi sicer piše, da gre za mladinski roman, a jo morajo prebrati čisto vsi. Govori o dečku, ki ma hudo deformacijo obraza. Zaradi številnih operacij so ga do desetega leta šolali doma, zdaj pa je prišel čas, da se vključi v šolo. Čakajo ga hude preizkušnje in želi si samo to, da bi bil neviden. Knjiga en in isti problem osvetljuje iz različnih zornih kotov, o tem, kako so doživeli prvo srečanje, pripovedujejo mnogi. Zelo poučno, zelo zanimivo, zelo dobro napisano in prevedeno. Zelo zelo priporočam.

Vinko Moderndorfer: KIT NA PLAŽI. Knjiga sicer sodi v mladinsko literaturo, a jo je užitek brati tudi, če so najstniška leta že dolgo za teboj. Govori o osmošolki Niki, živahni, pametni, priljubljeni in uspešni na vseh področjih. Na prvi pogled je videti, da je njeno življenje pravljica, a Nika ima veliko skrivnost, ki jo zelo obremenjuje. Seveda je ne more prav dolgo skrivati, razkritje pa spremeni življenje tako njej kot ljudem okoli nje. Zelo priporočam za razbijanje predsodkov.

Damjana Bakarič: NA TESNOBI. Knjiga slovenske novinarke, ki govori o tem, kako se je spopadla z anksioznimi motnjami, tesnobo in paničnimi napadi. Zanimivo branje, ob katerem se človek vpraša: Ali se lahko zgodi tudi meni.

ZA LENARJENJE

Michelle Obama: MOJA ZGODBA.Živjenjepis nekdanje prve dame. Zanimiv vpogled v odraščanje črnskega dekleta in njenega preboja na sceno. V redu branje, le da se bere izjemno počasi.

Petja Rijavec: NAJINI VALOVI.Izjemno duhovita knjiga o zakonskem paru okoli petdesetih, ki se znajde na razpotju. Ona je v meni in ima dolgočasnega zakona dovolj, zato predlaga začasno pavzo. Zaživita vsak na svojem koncu Ljubljane in začne se jima dogajati. Zelo priporočam, se človek nasmeji od srca.

Samo Rugelj: TRIGLAVSKE POTI.Zelo zanimiva knjiga o Rugljevem pohodu od doma do Triglava. Doda nekaj teorije o teku, hoji. Za vse, ki radi hodijo, po ravnem in po hribih. Priporočam.

Peter Stamm: SEDEM LET. Zgodba o ljubezenskem trikotniku. Arhitekt Alexander je par s Sonjo še iz srednje šole. Kljub na videz srečnemu zakonu pa se ne more upreti neprivlačni Poljakinji Iwoni. Nič kaj posebnega, je pa za takrat, ko bi rad dal možgane na pašo.

Phil Knight: NIKE, POTOVANJE K BOGINJI ZMAGE. Biografija soustanovitelja uspešnje blagovne znamke Nike. Izjemno dobro napisana, tudi izjemno zanimiva - tudi za tiste, ki jih poslovni svet sicer sploh ne zanima. Predvsem pa dobra lekcija za vse, ki radi obupajo, ko jim spodrsne. Preden je Nike namreč postal to, kar je danes, je Knight prestal kar nekaj hudih poslovnih preizkušenj. O njih piše iskreno in brez olepšav. Prebrala na mah in zelo priporočam.

Margaret Mazzantini: NE PREMIKAJ SE. Uspešen kirurg svoji hudo poškodovani hčerki pripoveduje o svojem življenju. Skuša ji razložiti, kako je bil resnično živ samo v objemu ženske iz drugega sveta. Zelo berljivo. Priporočam.
Margaret Mazzantini: SIJAJ. Pripoved o dveh fantih, ki živita v isti hiši, a vsak v svojem svetu. Eden kot hišnikov sin v kleti, in drugi, sin premožnih staršev, v zgornjih nadstropjih. Med njima se rodijo nežna čustva in ne potihnejo niti v odraslosti. Kam ju bo to pripeljalo? Malce temačna, a izjemno berljiva knjiga. Priporočam.
Ivana Djilas: HIŠA. Knjiga o prodaji hiše na robu mesta, ki je nastala iz Ivanine kolumne v Mladini. Kniga o tem, kako si takrat, ko nam gre dobro, nakopljemo kredite na glavo in kako se življenje lahko hitro obrne proti nam. Simpatično branje.
Neli K. Filipić: POVEJ MI PO RESNICI: Knjiga o fantu Simonu, ki zapade v začarani krog računalniških igric, in dekletu Evi, ki ga skuša izbezati iz njegovega sveta. Knjigo sem vzela vroke z ne prevelikim navdušenjem in jo odložila zelo navdušena. Priporočam.

Joel Dicker: KNJIGA O BALTIMORSKIH. Zelo zanimiva knjiga, v kateri Marcus Goldman išče navdih za novo knjigo. V spominih se vrača v otroštvo in razmišlja o tem, kako je občudoval drugo vejo Baltimorskih in si želel, da bi ji pripadal. Zelo priporočam.

Leah Remini: ZGAGA. Hollywoodska igralka, ki je bila tako rekoč vse življenje pripadnica sceintološke cerkve kot odpadnica piše o tem, po kakšnih prinicipih deluje ta cerkev in kaj vse je v njej doživela. Propagirajo jo kot uspešnico, a si tega imena nikakor ne zasluži.

Sophie Kasiki, Pauline Guena: DO PEKLA IN NAZAJ. Avtorica je do devetega leta živela v Kamerunu. Ko ji je umrla mama, se je preselila v Francijo, a tam nikoli ni pognala pravih korenin, čeprav se je poročila in imela otroka. Vse življenje je čutila, da ji nekaj manjka. In to nekaj je našla v muslimanski veri. Spremenila je vero in se po nagovarjanju nekih mulcev s triletnim otrokom opravila v Sirijo. Zelo zanimiva zgodba, ob kateri spoznaš, kako preprosto je manipulirati z nesrečnimi ljudmi. Priporočam.

Jojo Moyes: ZADNJE LJUBEZENSKO PISMO. Spreten preplet dveh ljubezenskih zgodb. Zgodbe lepe in mlade Jeniffer, žene bogataša, ki se dogaja v šestdesetih letih dvajsetega stoletja, in zgodba mlade novinarke Ellie, ki pri selitvi arhiva svojega časopisa naleti na njeno zgodbo in se loti raziskovanja. Prijetna zgodba, nič globokega, se pa dobro bere in je primerna za poletno ali zimsko poležavanje na kavču.

Giuseppe Catozzella: NIKOLI NE RECI, DA TE JE STRAH. Pripoved o deklici Samii iz Somalije, ki si želi samo teči in zastopati svojo državo na olimpijskih igrah. Da bi si lahko uresničila sanje, se mora iz Somalije, ki jo pretresa vojna, podati na Pot. Pot, ki je mnogi ne preživijo. Zelo zanimiva in pretresljiva knjiga, še posebej, če vemo, da je je avtor nekako popisal zgodbo resnice Samie. Zelo priporočam.

Joel Dicker: RESNICA O AFERI HARRY QUEBERT: Zgodba, ki se v celoti dogaja v ZDA, se vrti okoli nepojasnjenega izginotja petnajstletne Nole Kellergan, katere posmrtne ostanke čez nekaj desetletij po naključju izkopljejo na vrtu pisatelja Harryja Queberta. Zadeva se dodatno zaplete, ko se izkaže, da sta bila najstnica in pisatelj ljubimca. Quebert je edini osumljenec, primer se zdi rešen. A to je šele začetek …. Knjiga ima sicer 643 strani, a se bere kot šus. Ena najboljših knjig, ki sem jih prebrala v zadnjem času. Zelo priporočam. Več kot navadna kriminalka.

Daria Bignardi: POPOLNA AKUSTIKA: Violončelist Arno Cange po šestnajstih letih ponovno sreča Saro Ferrando, edino žensko, ki jo je kdaj ljubil. Po skupaj preživeti noči se tri mesece pozneje poročita. Po trinajstih letih zakona pa Sara nekega jutra tik pred božičem odide. V kratkem sporočilu napiše le, da je iz kletke, katero si je zgradila sama, preprosto morala uiti in da ne more povedati, ne kam gre ne kdaj se vrne. Arno jo sklene poiskati in ugotoviti vzrok za njen nenadni odhod, a mu kmalu postane jasno, da osebe, v katero je bil brezpogojno zaljubljen in s katero je tako dolgo živel, pravzaprav nikoli ni (s)poznal. S spoznavanjem ženine preteklosti raziskuje tudi svoj odnos do nje in sveta, ter po nekakšni krožni poti pride do cilja, torej do samega sebe. Ful dobra knjiga, po kateri se vprašaš, ali res veš, s kom živiš.

Paula Hawkins: DEKLE NA VLAKU: V ospredju kriminalnega romana so tri ženske Rachel, Megan in Anna. Zgodbo začne pripovedovati alkoholičarka Rachel, ki še ni prebolela ločitve od moža. Na poti z vlakom opazuje hišo, v kateri, kot sanjari, živi popoln par. Ko izve, da je ženska iz “idealnega para” – Megan pogrešana, se loti raziskave. Knjiga prepleta družinske in intimne zgodbe Rachel, njenega nekdanjega moža Toma in njegove nove soproge Anne in ljubimke Megan. Knjiga na začetku morda ne potegne, potem pa padeš noter in jo je težko odložiti.

Gillian Flynn: NI JE VEČ: Kriminalka, zgodba o tem, kako je na 5. obletnico poroke izginila Nickova žena. Med iskanjem tip ugotovi, da žene v bistvu nikoli ni poznal. Knjiga, ki sem jo trikrat začela brati in sem jo prebrala samo zato, da sem jo prebrala. Ni me potegnila, vsi, ki jih poznam, pa jo zelo pohvalijo.

Jojo Moyes: SKUPAJ:Zgodba o srečanju dveh svetov. Jess hodi v dve službi, da zasluži dovolj za preživetje tričlanske družine in pas, razvajeni milijonar Ed pa se po lastni neumnosti zaplete v težave. Njuno srečanje seveda povzroči vrsto simpatičnih zapletov. Simpatična knjiga, sem jo prebrala z veseljem.

Margaret Mazzantini: NOVOROJEN. Italijanka Gemma se s 16-letnim sinom Pietrom odpravi v Sarajevo na fotografsko razstavo. Peitro naj bi tam izvedel kaj več o državi,v kateri se je rodil, in o očetu, ki ga ni nikoli spoznal. Med tem potovanjem pa Gemma odkrije tudi veliko skrivnost, povezano s preteklostjo. Super knjiga, ki te potegne vase, polna perobratov. In čeprav je tematika tudi delno vojna, sem jo predelala v eni sapi celo jaz, ki sicer ne maram tovrstnega branja. Zelo priporočam.

Cheryl Strayed: DIVJA. Imeniten zapis s 1650 kilometrov dolge poti po Pacifiški gorski pešpoti, ki jo je avtorica sama preohodila zato, da bi ponovno našla samo sebe. Potem ko ji je umrla mama, je namreč izgubila smerokaz za pot skozi življenje, živela dokaj živahno in se na koncu odločila, da svoj strah pred življenjem postavi na preizkušnjo tako, da se sama odpravi čez puščavo in zasnežene gore. Zelo zanimiva dogodivščina, vredna branja.

Khaled Hosseini: IN V GORAH ODZVANJA. Super družinska saga, ne tako zelo kruta kot njegovi prvi dve knjigi Tek za zmajem in Tisoč veličastnih sonc, a kljub temu malce težka, polna zanimive vsebine. Zgodba o iskanju družinskih korenin. Zelo priporočam.

James Bowen: POTEPUŠKI MAČEK BOB. Zgodba o prijateljstvu med pouličnim glasbenikom Jamesom, ki z igranjem komaj poskrbi zase, in potepuškim mačkom, ki si ga izbere za gospodarja in ga tako odpelje na prava pota. Simpatično, a nič posebnega.

James Bowen: BOBOVO DARILO: KAKO ME JE MAČEK NAUČIL POMENA BOŽIČA. To je nekakšno nadaljevanje prve knjige, čeprav jo je mogoče brati tudi samostojno. Govori o tem, kako je avtor skupaj s svojim mačkom prvič resnično praznoval in razumel pomen božiča. Luštkano, za prebrat, čeprav ni nobena velika znanost in jo prebereš v enem večeru.

Fredrik Backman: MOŽ Z IMENOM OVE. Ove je star nergač, ki po soseski pregleduje, ali so smeti odložene v pravih smetnjakih, se z vsem srcem in telesom bori, da se ljudje ne bi vozili z avti po naselju, kjer živi, ali pa parkirali tam, kjer ne smejo. Njegove rutine je konec nekega dne, ko se mlada družina pri parkiranju prikolice zaleti v njegov poštni nabiralnik. In tako z njihovo pomočjo začnemo spoznavati nekega čisto drugega Oveja. Zelo priporočam, duhovito, tenkočutno, berljivo.

Li Cunxin: ZADNJI MAOV PLESALEC. Izpoved uveljavljenega baletnega plesalca, ki razlaga o tem, kako so ga v neki zakotni kitajski vasi izbrali, da bo šel na baletno akademijo. Super prikaz življenja na Kitajskem v šestdesetih.

Tony Parsons: DRUŽINA JE ZAKON. Luštna zgodba o treh sestrah, ki jih kot otroke zapusti mati in potem v odraslosti iščejo vsaka svojo obliko družine. Razglabljanja o tem, ali sta dva lahko družina in tako dalje. Lahkotno.

Tony Parsons: MOŠKI IN FANT. Tip pri tridesetih skoči čez plot za eno noč in izgubi ženo. Ta ga zato zapusti in ostane sam z otrokom. Fino prikaže očeta samohranilca, ki ob vzgoji sina tudi sam odrašča. Lahkotno.

Tony Parsons: MOŠKI IN ŽENA. Nadaljevanje Moškega in fanta. On si najde novo ženo, a ne obdržati niti tega razmerja. Prikazuje tudi odnose z bivšo ženo in njenim novim partnerjem.

Desa Muck: PESKOVNIK BOGA OTROKA. Zafrkancija na račun raznih sekt, ki vabijo naivne ljudi v svoje vrste. Zelo berljivo, v Desinem slogu.

Desa Muck: PANIKA. Krasna zgodba o ženski, ki se zaplete v razmerje s poročenim moškim, zgodba o tem, kako ga čaka in kaj doživlja ob tem. Ful kul.

McLaughlin & Kraus: DNEVNIK VARUŠKE. Knjiga o varuški, ki pri bogati družini pazi njihovega fantka. Pripoved o tem, kako otrok odrašča v družini, v kateri ima veliko materialnih dobrin, a mu varuška nadomešča mamo. Zelo berljivo.

Goran Vojnović: ČEFURJI RAUS! Zelo duhovita knjiga o Fužinah. Super.

Andrea Levy: MALI OTOK. Zgodba o nastanku multikulturne družbe današnjega sveta. Queenie Bligh oddaja sobe temnopoltim priseljencem ter s tem izzove nezadovoljstvo in jezo sosedov v povojni Britaniji.

Shan Sa: CESARICA. Zgodba o cesarici Vu, prvi vladarici v zgodovini Kitajske. Nič posebnega.

Jodi Picoult: PREPROSTA RESNICA. Pripoved o Amiših in nepojasnjenem umoru dojenčka. Zelo berljivo.

Marina Lewycka: KRATKA ZGODOVINA TRAKTORJEV V UKRAJINŠČINI. O 84-letnem vdovcu ukrajinskega rodu, ki živi v Angliji, se zaljubi in poroči z 38-letno Ukrajinko. Zelo zabavna knjiga, ob kateri pa se zamisliš, ker obravnava problem staranja in prikazuje, da je včasih tudi tako zgrešen zakon boljši kot to, da si na stara leta sam. Posebna knjiga s posebnim humorjem.

John Grogan: MARLEY IN JAZ. Simpatična knjiga o zmešanem labradorcu Marleyju. Luštkano za branje.

Andreja Pšeničny: NA VISOKIH PETAH (dva dela). Super knjiga o življenju v domu upokojencev. Propagira geslo ambasadorji radostnega staranja in o tem govori knjiga: da je biti star lahko tudi zabavno. Tudi če živiš v domu za ostarele. Zelo priporočam.

Raymond van de Klundert - Kluun: PRIDE ŽENSKA K ZDRAVNIKU. Žena uspešnega oglaševalca dobi hudo obliko raka. On opisuje, kako se je spopadal s tem, kako jo je varal. Zelo zanimiva, moška plat dojemanja bolezni.

Raymond van de Klundert: VDOVEC. Nadaljevanje knjige Pride ženska k zdravniku. Po ženini smrti se on s hčerko odpravi na potovanje po Avstraliji, kjer ponovno najde sebe.

Nicholas Sparks in Micah Sparks: TRIJE TEDNI Z MOJIM BRATOM. Nicholas Sparks je avtor več svetovnih uspešnic, med drugim Beležnica in Ljubezen v steklenici. V Treh tednih z bratom piše o tritedenskem potovanju okoli sveta in zraven razkriva zgodbo svojega življenja, ki je kar žalostna. Lepo branje.

Antonio Gala: TURŠKA STRAST. Španka, nesrečna v zakonu, se v Turčiji fatalno zaljubi v turškega vodiča. Zaradi njega se preseli v Istambul. Noro, kaj vse ta tip počne z njo, pa mu vse odpusti. V redu.

Marguerite van Geldermalsen: POROČENA Z BEDUINOM. Avstralska študentka se med potovanjem zaljubi v Jordanca Mohameda in se po samo nekaj dneh poznanstva preseli k njemu v jamo v Petri. Pozitivna izkušnja, lepi opisi Petre, ko še ni bila Unescova dediščina. Zanimivo, lahkotno, a nič posebnega.

Dean Karnazes: ULTRAMARATONEC. Avtobiografija ultramaratonca, ki je sodeloval in zmagoval v najbolj norih preizkušnjah na svetu: skupni zmagovalec štirih puščav, 560 kilometrov v 80 urah in 44 minutah brez postanka, 238 kilometrov v 24 urah na tekaški progi, maraton na južni tečaj … Zelo zanimivo, ker je tip presenetljivo zelo normalen.

Jon Krakauer: IZGINULI, Osebni obračun z Mount Everestom (Into thin air). Novinar se pridruži komercialni odpravi na Mount Everest, ki se sprevrže v katastrofo. Pol plezalcev ostane na gori. Zelo zanimivo.

Rita Huber: DEVET POLETIJ. Avstralski zakonski par se, ko njemu odkrijejo redkega raka, odloči, da se ne bosta vdala bolezni. Predčasno se upokojita, prodata hišo, kupita jadrnico in 9 poletij preživita na jadrnici med raziskovanjem Sredozemlja. Zelo zanimivo.

Luis Sepulveda: STAREC, KI JE BRAL LJUBEZENSKE ROMANE. Antonio José Bolívar Proaño živi v amazonskem kotičku Ekvadorja, za katerega se zdi, da se je izmuznil času in civilizaciji. Starec je srečen, saj zna brati in se vselej s sladkim pričakovanjem potopi v ljubezenske romane s srečnim koncem. V redu.

Brina Svit: ODVEČ SRCE. Knjiga se dogaja na Bledu. Francoska Slovenka od očeta podeduje hišo, ki je v bistvu noče imeti, a se na Bledu vseeno zaplete v dogodivščino, zaradi katere se kar nekaj časa ne vrne v Pariz. Zanimivo.

Mirjana Bobić Mojsilović: DNEVNIK SRBSKE GOSPODINJE. O tem, kako smo živeli v nekdanji Jugoslaviji, kaj smo imeli radi, kaj nas je razveseljevalo. In o tem, zakaj se je lahko Slobodan Milošević zavihtel na oblast. Zelo poučen pogled v našo skupno preteklost.

Tone Partljič: STAREC ZA PLOTOM. V tem kratkem romanu Partljič obravnava jesen življenja pesnika, pisatelja in dramatika Stanka Majcna, ki je bil pred in med 2. sv. vojno visoki državni uradnik, sicer pa kot katoličan in oče ubitega sina, na strani domobrancev, po vojni odstranjen s položaja kot “notranji sovražnik”, upokojen in prisilno izseljen iz Ljubljane. Zatočišče si je našel pri sestri v Mariboru in tam živel z ženo v revščini… Precej posebna pripoved o starcu, ki življenje preživlja za vrtom domače hiše, v življenje pa ga ponovno vrne drobcena deklica, ki jo kliče Dajdica. Knjiga potrebuje nekaj potrpljenja na začetku, a jo je vredno prebrati.

Doris Lessing: PETI OTROK. Harriet in David se odločita za veliko družino, ki jo skrbno varujeta pred krutim zunanjim svetom. Živita idilično življenje v svoji veliki hiši, obdana s štirimi otroki in številno držino. Potem pa se vse spremeni, ko se rodi peti otrok, ki ni povsem navaden otrok … Zanimivo branje.

Sara Gruen: VODA ZA SLONE. Študent veterine Jacob Jankovski se, potem ko mu umreta starša, pridruži cirkusu Svetovne senzacije bratov Benzini. Knjiga je dober prikaz zgodovine ameriškega cirkusa - ta je prikazana skozi romantično ljubezen Jacoba in glavne artistke Marlene. Zelo berljivo.

Sonia Rossi: FUCKING BERLIN. Avtobiografska zgodba prostitutke iz Berlina. Odkrita. Brez sprenevedanja. Dober vpogled v vsakdan prostitutke in njenega kombiniranja zasebnega in “profesionalnega” življenja.

Vesna Godina: HAVAJI NA PAPIRJU. Za ljubitelje stila pisanja te kontroverzne antropologinje. Dober opis Američanov in njenega bivanja med njimi, pa tudi, kako se je v Ameriki znašla njena hči Maša.

Paolo Giordano: SAMOTNOST PRAŠTEVIL. Ta najbolj brani italijanski roman leta 2008 pripoveduje o dečku Mattii in deklici Alice, ki sta se oba zelo zgodaj v življenju srečala s travmatičnima izkušnjama. Alice je doživela hudo smučarsko nesrečo, v kateri je skoraj umrla in ki ji je pustila telesne brazgotine, Mattieve brazgotine pa so predvsem čustvene: bremeni ga krivda, ker je nekoč pustil duševno zaostalo sestrico samo v parku, da bi se udeležil prve in edine rojstnodnevne zabave, a Michele niso nikdar več našli. Travme ju spremljajo vse življenje in se izražajo v telesni obliki: Alice je anoreksična, Mattia pa se kaznuje z rezanjem. V šoli se ne moreta vključiti med vrstnike, “kot praštevila sta osamljena v množici drugih števil”. Giordano piše: “Praštevila so deljiva samo z ena in sama s sabo. Vsako od njih stoji na svojem mestu v neskončnem zaporedju naravnih števil, stisnjeno med dve števili kot vsa druga, a v primerjavi z drugimi vendarle samo zase. To so nezaupljiva in samotna števila in zato so se Mattiu zdela čudovita.” V redu branje.

Brian Grover: POLJUB IZ RUSIJE. Knjiga, napisana po resničnih dogodkih, se dogaja leta 1931, ko se angleški mladenič Brian v času svetovne gospodarske krize odpravi v Sovjetsko zvezo iskat delo. V moskovskem Bolšoj teatru spozna Ileano, mlado, čudovito bolniško sestro. Med njima vzplamti strastna, nevarna ljubezen. Po poroki ju razmere v njeni domovini ločijo za dolgih pet let. Takrat se Brian odloči za nezaslišan podvig: z letalom skrivaj odleti v Rusijo, da bi odpeljal ljubezen svojega življenja. Po dolgi negotovosti mu jo uspe iztrgati iz krempljev stalinistične administracije. Vsem, ki so jo po priporočilu prebrali, je bila zelo všeč.

Doris Dörrie: KAJ PA ZDAJ? Knjiga o družini, na videz srečni, a brez vsebine. O očetu in možu, ki nenehno nekaj išče, a ne ve kaj. Zato se s hčerko odpravi v budistični tempelj. A šele na poti nazaj odkrije, kje se skriva tista sreča, ki jo je tako dolgo povsod iskal. Nič posebnega.

Paul Auster: BROOKLYNSKE NOROSTI. Nathan Glass, šestdesetletni upokojeni zavarovalniški agent, ločen in odtujen od hčere, se preseli v Brooklyn. Želi si miru in anonimnosti. Brooklyn je kakor nalašč, povedali so mu, da je “tam dober kraj za smrt”. Odloči pa se, da bo preostanek življenja pisal knjigo o človeških norostih, kjer bo s skopimi in preprostimi besedami zapisal vse pripetljaje, odločitve in napake svojega življenja. Knjiga ni nič posebnega, prebereš, pozabiš.

Noah Charney: TAT UMETNIN. Napeta kriminalka o krajah umetnin, v katero je avtor, ki se sicer profesionalno ukvarja s preprečevanjem kraj umetnin, spetno vpletel tudi veliko uporabnih znanj o umetnosti. Zelo zanimivo branje.

Jelka Ovaska: SEVERNICA NAD OLIMPOM. To je roman o ljubezni v zrelih letih. Preko spleta se spoznata Grk in Finka in se skupaj odpravita na potovanje po Provansi. Luštkano branje, predvsem za ženske. Moškim po moje ne bo všeč.

Sue Monk Kidd: SKRIVNOSTNO ŽIVLJENJE ČEBEL. Ganljiva zgodba o deklici, ki zaradi nasilnega očeta skupaj s služkinjo pobegne od doma. Tudi zato, da bi izvedela kaj več o svoji pokojni mami. Predvsem pa knjiga prinaša sporočilo, da tvojo družino lahko sestavljajo ljudje, ki s teboj niso v krvnem sorodstvu. Pomembne so namreč druge stvari …

Nicholas Sparks: BELEŽNICA. Ganljiva ljubezenska zgodba, ki jo pripoveduje 80-letni Noah v domu za ostarele svoji ženi, ki se ne spomni ničesar od tega, kar ji pripoveduje, ker boleha za Alzheimerjevo boleznijo. Luštkana zgodba, hitro prebrano, ganljivo.

Stieg Larson: DEKLE Z ZMAJSKIM TATUJEM. Knjiga je prva iz trilogije Milennium, ki jo je napisal pokojni švedski novinar in pisatelj Stieg Larsso. Znimivost o njem: knjige je oddal založniku, prišel nazaj v svojo redakcijo, kjer ga je zadela kap in umrl. Po njegovi smrti so vse tri knjige postale velika uspešnica, po njih so tudi posneli filme. Zgodba se vrti okoli izginotja Harriet Vanger; izginila je pred štiridesetimi leti med družinskim srečanjem na otoku v zasebni lasti, kjer živi mogočni klan rodbine Vanger. Njenega trupla niso nikoli našli, a njen stric je prepričan, da je šlo za umor in da je morilec pripadnik njegove tesno povezane, a zmešane družine. Najame osramočenega finančnega novinarja Mikaela Blomkvista in tetovirano, neusmiljeno računalniško hekerko Lisbeth Salander, ki primer ponovno raziščeta. Ko dvojica Harrietino izginotje poveže s serijo grotesknih umorov izpred skoraj štiridesetih let, začne odkrivati temačno in srhljivo družinsko preteklost. A Vangerjevi so zaprt klan, Blomkvist in Salanderjeva pa bosta odkrila, kako daleč so pripravljeni iti, da bi se zavarovali. Knijga je na začetku malce težka, ker je navedenih ogromno podatkov o družini, tako da se malo zgubljaš, potem pa steče in te potegne. Priporočam.

Stieg Larson: DEKLE, KI SE JE IGRALO Z OGNJEM. Druga knjiga iz zbirke Millennium: Lisbeth Salander se po daljšem bivanju v tujini spet vrne na Švedsko. Njena pot z Mikaelom Blomkvistom se spet križa, ko ubijejo novinarja Millenniuma Daga Svenssona in njegovo partnerko, ki sta pisala o trgovini z belim blagom med Vzhodno Evropo in Švedsko. Za umor osumijo Lisbeth in začne se velika preiskava. Zato se Lisbeth odloči, da bo enkrat za vselej opravila s svojo preteklostjo in kaznovala tiste, ki si to zaslužijo. Zelo napeto. Priporočam.

Stieg Larson: DEKLE, KI JE DREGNILO V OSJE GNEZDO. Lisbeth Salander obtožijo poskusa umora. Država jo znova označi za duševno nestabilno in zahteva, da jo še enkrat zaprejo v psihiatrično bolnišnico, tokrat za vedno. Sama pa po operaciji strelnih ran leži v bolnišnici, kjer jo budno stražijo, kako bo torej dokazala svojo nedolžnost? Državna varnostnoobveščevalna služba pritiska na tožilstvo v želji, da bi zavarovala svoje temne skrivnosti ter korupcijo v svojih vrstah, ki ji ni para v švedski zgodovini. Če bo šla na dno, ne Namerava iti sama. Pred usodo, ki jo naklepajo za Lisbeth Salander, jo lahko reši le raziskovalni novinar Mikael Blomkvist in njegov časopis Millennium. Mikael in Lisbeth združita moči v dinamično in nepremagljivo zavezništvo, zaradi katerega je trilogija eden največjih dosežkov sodobne kriminalne fikcije.

Khaled Hosseini: TISOČ VELIČASTNIH SONC. Krasna, pretresljiva zgodba iz Afganistana, o usodi dveh žensk različnih generacij in neenakega socialnega izvora, ki ju vrsta naključij poveže v tesno prijateljstvo. Zelo žalostna zgodba, a zelo poučna in dober vpogled v življenje žensk v drugačnem socialnem okolju. Zelo priporočam.

Khaled Hosseini: TEK ZA ZMAJEM. Še ena pretresljiva zgodba iz Afganistana o dveh prijateljih, Amirju, ki prihaja iz bogate družine v Kabulu, in Hasanu, sinu služabnika Amirjevega očeta. Njuno idilično prijateljstvo se konča, ko Amirjeva družina odpotuje v Ameriko, kjer sin postane ugleden pisatelj, Hasan pa ostane v državi, ki jo začnejo obvaldovati talibi; prijatelja pa ločuje tudi mučno izdajstvo, ki tako zelo preganja Amirja, da se odloči vrniti v Afganistan. Zelo priporočam.

Nathacha Appan: ANINA POROKA. Mati samohranilka poroča hčerko edinko, na poročni dan dela obračun z življenjem in se poglablja v odnose med seboj in hčerko. Prijetna knjiga, dobro napisana, meni je bila všeč.

Goran Vojnović: JUGOSLAVIJA, MOJA DEŽELA. Vladan, sin oficirja in Slovenke, rojen v Puli in nato zaradi vojne preseljen v Slovenijo, ugotovi, da njegov oče ni mrtev, kot mu je rekla mama, ampak je na seznamu vojnih zločincev. Odpravi se ga iskat. Zelo dobra knjiga, super napisana, krasen jezik, napeta, za priporočat, skratka.

Berlie Dohetry: ABELA. Krasna zgodba o dveh deklicah. Abeli, ki živi v Afriki z babico, ker ji je mama umrla zaradi aidsa. In Rose, ki živi v Angliji z mamo, ki želi posvojiti deklico iz Afrike. Knjiga teče med razkrivanjem odgovorov na vprašanja: Lahko ti dve deklici postaneta sestri? Je v Rosini družini prostor za afriško siroto? Je prostor zanjo v njihovih srcih. Zelo lepa zgodba, ki se vas dotakne. Priporočam.

Kim Edwards: HČI VARUHA SPOMINOV. Horah Henry dobi popadke. Njen mož David, ortoped, jo odpelje v porodnišnico, vendar ji mora sam pomagati pri porodu, kajti porodničar je v snežnem metežu zdrsnil s ceste. Norah rodi krepkega dečka, Paula, in nekaj minut pozneje, nepričakovano, še njegovo dvojčico, Phoebe. Privihani očesni kotički, značilna guba na vekah, ploščat nosek, nobenega dvoma ni, deklica ima Downov sindrom. Sestri Caroline naroči, naj deklico odpelje proč, ženi pa sporoči, da je deklica umrla. Zgodba o tem, kako je ta dogodek zaznamoval celo družino. Priporočam.

Fabio Geda:  V MORJU SO KROKODILI. Resnična zgodba 10-letnega Enajatuja, ki je moral zapustiti rojstni kraj v Afganistanu, ker so mu ta talibani stregli po življenju. Čisto sam in brez denarja se je po več letih uspel prebiti v Italijo. Pretresljivo, dobro berljivo, priporočam, da razbijemo predsodke o beguncih.

Delphine de Vigan: NO IN JAZ. Lou je bistra deklica, ki skuša preživeti ob odtujenih starših, ki se ne morejo sprijazniti s smrtjo druge hčerke. Proste dneve preživlja na železniški postaji. Tam sreča No, brezdomko. Odloči se, da bo napisala seminarsko nalogo o njej. Počasi se zbližata in Lou starše prepriča, da No vzamejo pod streho. Toda, ali se No lahko navadi na “normalno” življenje? In lahko ozdravi odtujeno družino? Krasna knjiga o brezdomstvu, ki nam dovoli pokukati tja, kjer si ne želimo biti. Priporočam.

Chris Cleave: DRUGA ROKA. Zgodba govori o 16-letni nigerijski deklici Čebelici, ki čaka na izgon iz Velike Britanije. Pomoč poišče pri urednici modne revije Sarah, njenem možu Andrewu in sinu Charlieju. So namreč edini ljudje, ki jih pozna na Otoku. Nekoč pred leti so se njihove poti na romantičnih plažah Nigerije namreč usodno prekrižale. Zelo priporočam. Tragična in pretreslija knjiga, ki pa se kljub temu ali pa prav zato, bere kot šus.

Rosamund Lupton: SESTRA. Beatrice sredi nedeljskega kosila v New Yorku prejme razburjen mamin klic, da je izginila njena mlajša sestra Tess. Takoj sede na letalo in se odpravi domov. Vsi, tudi mama, verjamejo, da si je Tess sama vzela življenje, Beatrice pa se odloči dokazati, da je njena sestra preveč ljubila življenje, da bi se prostovoljno odločila za kaj takega. Na lastno pest se loti raziskovanja in se  med brskanjem za podrobnostmi nauči veliko o sebi in o sestri. Zelo napeta knjiga, napisana kot dnevnik, več kot kriminalka. Priporočam.

Chimamnda Ngozi Adichie: POLOVICA RUMENEGA SONCA. Pripoved je postavljena v čas pred nigerijsko državljansko vojno in med njo; ta je v državi divjala konec šestdesetih let. Dogajanje romana spremljamo iz perspektive treh oseb: Trinajstletni deček Ugwu dobi delo služabnika v hiši profesorja matematike Odenigba, zavzetega nasprotnika kolonializma. Ugwu se kljub svoji neizobraženosti izkaže za izjemno pronicljivega opazovalca. Olanna, na Zahodu izobražena hči bogatega Nigerijca, je Odenigbova ljubimka, ki se preseli k njemu in se spoprijatelji z Ugwujem. Angleški pisatelj Richard pa pride v Nigerijo pisat roman in se zaljubi v Olannino dvojčico Kainene. Čeprav je osnova za roman vojna tematika, pa roman ni vojni roman, ampak mojstrski preplet pogleda na vojno z različnih plati in ljubezenskih zgodb. Zelo priporočam za branje in opozarjam na to, da je knjigo skoraj nemogoče odložiti.

Kate Kerrigan: GRACIN DAR. Gracin dar je roman, poln ostrine in humorja o prav posebnem odnosu med materjo in hčerjo. Gracina mama Eileen rada piše sezname in nekega dne Grace na koncu nekega seznama prebere: »Povej G. za raka na jajčnikih, verjetno v zadnjem stadiju«. Grace se tedaj začne spraševati v kakšnem odnosu je z mamo, ki zaradi stroge katoliške vzgoje težko izraža čustva. Ko se mati in hčerka pobotata, mama Eileen podoživi svojo preteklost, hčerka Grace pa razkrije mamino najbolj bolečo skrivnost. Ko začenja razumeti mamo, začne spoznavati tudi samo sebe. Zanimivo.

Jonas Jonasson: STOLETNIK, KI JE ZLEZEL SKOZI OKNO IN IZGINIL. V domu za upokojence je vse pripravljeno na praznovanje Allanovega 100. rojstnega dne. Medtem, ko se vsi pripravljajo na zabavo, se Allan v svoji sobi odloči, da se bo malce sprehodil po okolici. Pot ga zanese na avtobusno postajo, tam pa se mu življenje zaplete. Življenje nič več ni enolično in dolgočasno … Čeprav knjigo, prvenec švedskega avtorja, zelo hvalijo in je prevedena v številne jezike, se mi ni zdelo tako zelo dobra. Za prebrat.

Jojo Moyes: OB TEBI. Mladega bogataša Willa Taylorja prometna nesreča prikuje na posteljo. Hkrati z mobilnostjo mu vzame tudi voljo do življenja. Lou Clark, samosvoje dekle iz nižjega srednjega razreda in po sili razmer njegova negovalka, si zada za življenjsko nalogo, da mu jo bo povrnila v šestih mesecih. Izjemno topla, berljiva, romantična zgodba. Navdušena.

Jacqueline Wilson: PUNČKA IZ SMETNJAKA. Zgodba o deklici, ki jo je mama takoj po rojstvu odvrgla v smetnjak. Deklica misli nanjo prav vsak dan, nanjo se spomni tudi na svoj 14. rojstni dan, ko po sporu s skrbno mačeho začne intenzivno kopati po svoji preteklosti. Žalostno, a poučno branje, ki me je spravilo v solze.

John Green: KRIVE SO ZVEZDE. Hazel že od trinajstega leta boleha za neozdravljivo obliko raka. Njen svet je poln bolnišnic, zaščitniških staršev in stalno novih oblik zdravljenja. Toda Hazel si ne želi, da bi bilo njeno življenje v celoti podrejeno bolezni. Hazel hoče vse, kar si želijo druga dekleta njene starosti, in ko v skupini za samopomoč spozna čudovitega fanta s podobno diagnozo kot ona, se ji želja izpolni. Čedni, pametni in zabavni Gus v Hazelin svet prinese smeh in pustolovščine, predvsem pa novo upanje … Precej posebna knjiga, ampak mi je bila všeč, najbžr predvsem zato, ker dolgotrajno in kronično bolnih otrok ne prikazuje kot revčke, ampak njihovo bolezen obarva s humorjem.

Dominika Osvald: ENOSMERNA VOZOVNICA. SEDEMLETNA POT. Dominika se je z možem Igorjem odpravila za tri leta odpravila na pot po svetu. Oba sta imela poslovno uspešna, a se jima je zdelo, da jima lahko življenje ponudi še kaj več. Predvidena triletna pot se je spremenila v sedemletno, vmes sta doživela ogromno lepih stvari, ki jih je Dominika nato opisala v knjigi. Super branje, tudi jezikovno. Priporočam in ne odgovarjam za posledice, če boste po zadnji strani tudi vi hoteli na pot.

Napiši komentar